Sealand Films

HOMOPLASTIC

‘Homoplastic’ explora com el plàstic ha transformat els ecosistemes, la salut i la nostra relació amb la naturalesa. És una crida a la reflexió per entendre aquesta crisi global i repensar el nostre futur.

Sinopsi

“Homoplastic” és un documental que explora com els plàstics, microplàstics i nanoplàstics han deixat la seva petjada devastadora en els ecosistemes més vulnerables del planeta. A través d’un viatge visual que ens porta des de les costes de Hong Kong fins a les remotes terres de l’Antàrtida, el documental analitza com aquest material artificial, que alguna vegada va ser sinònim de progrés, ara està destruint el nostre entorn natural i afectant a totes les formes de vida, inclosa la nostra.

El documental ens guia de manera pròxima, pedagògica i profundament reflexiva, recordant-nos que la història de la humanitat està indissolublement lligada a la del planeta que habitem. Amb una perspectiva científica i humanista convida a reflexionar sobre com els hàbits de consum contemporanis han donat lloc a una nova era geològica: l’era del plàstic.

“Homoplastic” ofereix un retrat clar i contundent de com el plàstic està transformant el nostre món, no sols a nivell ambiental, sinó també en les nostres comunitats humanes, la nostra salut i la nostra relació amb la naturalesa. A través d’imatges impactants i dades científiques, el documental alerta sobre la necessitat urgent d’un canvi en els nostres hàbits i planteja preguntes incòmodes sobre el llegat que estam deixant a les futures generacions.

Amb el suport de

Nota del director

Quan vàrem començar a conceptualitzar “Homoplastic”, el primer que em va venir a la ment va ser com el plàstic, més que un material, s’ha convertit en el símbol de la nostra era. És una invenció que reflecteix la nostra capacitat d’innovar i, alhora, la nostra incapacitat de preveure les conseqüències a llarg termini. Aquest documental neix de la necessitat d’explorar no sols els efectes visibles del plàstic en els ecosistemes, sinó també les connexions invisibles que ens uneixen a ell: la nostra dependència, la nostra desídia i les decisions que hem deixat a les generacions futures. “Homoplastic” és una invitació a reflexionar sobre com un material dissenyat per a facilitar-nos la vida ha acabat infiltrant-se en tots els racons del planeta, des de les aigües cristal·lines d’Indonèsia fins a les glaceres de l’Antàrtida.

Però aquest no és només un documental sobre contaminació; és un relat humà. A través de les històries que trobem, vaig voler donar veu als qui viuen en la primera línia d’aquesta crisi global. Des dels treballadors que desmantellen vaixells en les costes de Bangladesh, enfrontant-se a condicions insalubres i tòxiques, fins a les comunitats que lluiten per rescatar les seves mars envaïdes per residus plàstics, “Homoplastic” cerca connectar a l’espectador amb les vides que es veuen profundament afectades per aquest problema. És un recordatori de que darrere de cada dada impactant, hi ha persones i ecosistemes lluitant per sobreviure.

Finalment, aquest documental no pretén ser una condemna, sinó una eina per al canvi. Malgrat la magnitud del problema, “Homoplastic” també és un testimoniatge d’esperança i acció. En cada lloc que visitem, trobem a persones compromeses amb transformar aquesta realitat, ja sigui a través de la ciència, l’educació o l’activisme. El nostre objectiu és inspirar a l’espectador no sols a prendre consciència, sinó a ser part de la solució. Perquè encara que el plàstic ha envaït la nostra era, encara som a temps de redirigir la seva història i, amb ella, la nostra.

Fitxa tècnica

Títol: Homoplastic
Durada: 70 min
Gènere: Documental, divulgació, social
Temàtica: Canvi climàtic, consum, ciència, naturalesa
Idioma original: Català i castellà
Lloc de rodatge: Espanya, Antàrtida, la Xina, Bangladesh, Indonèsia, l’Uruguai
Data de producció: 2025
Productora: Sealand Films
Coproduït per: IB3 Televisió
Amb el suport de: Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears i Institut d’Estudis Baleàrics.

Direcció i guió: Julio Pérez del Campo
Ajudant de direcció: Carles Bover Martínez
Producció executiva: Carles Bover Martínez i Nacho Tejedor García
Producció: Carles Bover Martínez i Núria Abad Rivas
Banda sonora: Rafa del Olmo
Muntatge: Julio Pérez del Campo
Ajudant de muntatge: Oslaya Zapata Jaume
Direcció de fotografia: Julio Pérez del Campo
Disseny: Jaime Pozas
Edició de so: Woofer8 – Audio Services
Correcció de color: Jaume Alcina